Apel la comunicări
Într-o lume marcată de celeritatea evoluției tehnologiei și de alterarea formelor și mijloacelor de exprimare, a menține aprinsă lumina culturii și a literelor devine un imperativ al repoziționării cunoașterii și învățăturii la temelia societății. Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează Conferința Lumen Litterarum în zilele de 28 și 29 martie 2025, cu scopul de a reuni comunitatea academică – cadre didactice, cercetători, doctoranzi –, pentru a dezbate perspective actuale asupra domeniilor literelor și asupra contribuției acestora la cunoaștere și dezvoltare.
Încă din Antichitate, textul a fost privit ca o țesătură simbolică a cunoașterii și culturii. Termenul textus, introdus în discursurile clasice de mari teoreticieni ai retoricii precum Quintilianus, ne-a însoțit de-a lungul secolelor, adaptându-se la noile realități culturale și tehnologice. Astfel, prima temă a Conferinței Lumen Litterarum este „Epoci, spații, culturi: de la textul clasic la textul digital” și își propune crearea unui cadru interdisciplinar pentru schimbul de idei și rezultate ale cercetării din sferele lingvisticii, literaturii, studiilor culturale și științelor comunicării ce au ca punct central textul și evoluția sa, în toate formele și dimensiunile sale.
Circumscrise celor patru direcții de cercetare, sunt așteptate comunicări în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană, rusă, spaniolă, care pot include studii și analize vizând: lingvistica aplicată; lingvistica istorică; dialectologia; sociolingvistica; pragmatica; stilistica; retorica; analiza discursului; traductologia; paremiologia; literatura română; literatura universală și comparată; hermeneutica; filologia clasică; limbile și literaturile străine; studiile culturale; canalele și tehnicile media.
Calendar
- Propunerile pentru comunicări (titlu și un rezumat de 100 de cuvinte) pot fi trimise prin e-mail până la 1 februarie 2025 la adresa conferinta.lumen.litterarum@gmail.com.
- Data de acceptare și de notificare a comunicărilor este 15 februarie 2025.
- Desfășurarea evenimentului la Iași, în zilele de 28 și 29 martie 2025, în format hibrid.
Taxă și publicare
- Taxa de participare este de 150 de lei și va fi virată în contul Asociației culturale „Limbă, literatură și comunicare”. Datele bancare vor fi comunicate în momentul primirii propunerii.
- O selecție a lucrărilor conferinței va fi publicată într-una dintre cele trei secțiuni ale Analelor Facultății de Litere: lingvistică, literatură, limbi și literaturi străine.
Comitetul științific:
- Prof. dr. Daniel Condurache
- Prof. dr. Luminița Cărăușu
- Prof. dr. Mihaela Cernăuți-Gorodețchi
- Prof. dr. Lucia Cifor
- Prof. dr. Dragoș Cojocaru
- Prof. dr. Bogdan Crețu
- Prof. dr. Codrin Liviu Cuțitaru
- Prof. dr. Felicia Dumas
- Prof. dr. Liliana Foșalău
- Prof. dr. Alexandru Gafton
- Prof. dr. Sorin Guia
- CS I dr. Gabriela Haja
- Prof. dr. Leonte Ivanov
- Prof. dr. Simona Modreanu
- Prof. dr. Lucia Nistor
- CS I dr. Florin-Teodor Olariu
- Prof. dr. Antonio Patraș
- Prof. dr. Lăcrămioara Petrescu
- Prof. dr. Mihaela Secrieru
- CS I dr. Elena Isabelle Tamba
Coordonatorii Analelor științifice:
- Lingvistică – Conf. dr. Roxana Vieru
- Literatură – Conf. dr. Emanuela Ilie
- Limbi și literaturi străine – Conf. dr. Alexandra Chiriac
Comitetul de organizare: Lect. dr. Alin Călin; Conf. dr. Oana Cogeanu-Haraga; Conf. dr. Gabriela Dima; Conf. dr. Doris Mironescu; Conf. dr. Casia Zaharia; Lect. dr. Simona Ailenii Muraru; Lect. dr. Lorelei Caraman; Lect. dr. Oana Franțescu; Lect. dr. Codruța Gabriela Gavril; Asist. dr. Simona Leonti; Conf. dr. Claudia Tărnăuceanu.