Conferința „De la postmodernism la realismul capitalist”

Catedra de Literatură Română „G. Ibrăileanu” din cadrul Facultății de Litere găzduiește conferința „De la postmodernism la realismul capitalist”, care va avea loc marți, 15 octombrie 2024, de la ora 14.00.

Invitat: Mihai Iovănel, critic și istoric literar, cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București și la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. A publicat volumele Evreul improbabil. Mihail Sebastian: o monografie ideologică (2012), Roman polițist (2015), Ideologiile literaturii în postcomunismul românesc (2017), Istoria literaturii române contemporane: 1990-2020 (2021) și Desene mișcătoare. Dialoguri despre critică și cinema (2023, în colaborare cu Andrei Gorzo). A colaborat la volumele Romanian Literature as World Literature, ed. Mircea Martin, Christian Moraru, Andrei Terian (2017) și Theory in the “Post” Era. A Vocabulary for the 21st-Century Conceptual Commons, ed. Alexandru Matei, Christian Moraru, Andrei Terian (2021).

Moderator: Doris Mironescu

Conferința va avea în vedere transformările formei literare romanești în primele decenii ale perioadei postcomuniste, cu accent pus pe trecerea de la practica textuală postmodernă la forme mai angajate în raport cu fenomenele sociale descrise. În acest sens, se va face referire la rolul critic al istoriei literare mai recente și la perspectivele transnaționale deschise în fața cercetătorilor din studiile literare de astăzi.

This project has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation Program (grant agreement no. 101001710).