In memoriam prof.dr. Constantin Frâncu

Profesorul Constantin Frâncu (27.01.1941-11.07.2024)

Profesorul Constantin Frâncu, lingvistul care a revigorat lecțiile de lingvistică generală și de romanistică susținute la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, s-a stins din viață după o suferință care a îndurerat familia și colaboratorii apropiați. Înzestrarea deosebită pentru studiile filologice de reală ținută științifică s-a manifestat de timpuriu și a marcat debutul carierei universitare. Discipol al Profesorului Vasile Arvinte, Constantin Frâncu s-a distins prin activitatea desfășurată în centre universitare de prestigiu, Berlin și Viena, mai întâi ca bursier al Fundației „Alexander von Humboldt” și mai apoi ca profesor de limbă română.

Continuator al nobilei tradiții filologice ieșene, întemeiată de Alexadru Philippide, Profesorul Constantin Frâncu a publicat lucrări de referință în lingvistica românească, manifestând o aplecare deosebită asupra istoriei limbii române, cu deschidere în orizont romanic. Fondator al masteratului de lingvistică generală și românească de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Profesorul Frâncu a condus mai bine de un deceniu catedra de limbă română și lingvistică generală, timp în care a invitat în corpul profesoral cercetători cu vocație și tineri pe care i-a încurajat să aleagă calea excelenței profesionale.

Profesorul Constantin Frâncu a participat la desfășurarea unora dintre proiectele de cercetare fundamentală ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” și ale Academiei Române și a semnat contribuții însemnate, adesea citate atât în țară cât și în străinătate. Este coautor al remarcabilei ediții critice a dicționarului realizat de H. Tiktin, Rumänisch – Deutsches Wörterbuch, apărut în trei volume la Wiesbaden, între 1985 și 1991, lucrare premiată de Academia Română în anul 1991. În calitate de unic autor, a publicat 8 volume și peste 50 de studii și articole apărute în fluxul principal de publicații științifice cu profil lingvistic. Totodată, domnia sa a susținut numeroase conferințe și prelegeri, atât în centrele universitare din România, cât și din Europa, la Freiburg, Berlin, Viena, Jena, Konstanz, Porto, Palermo ș.a. În calitate de îndrumător științific, Constantin Frâncu a coordonat teze de doctorat care dezvăluie preocuparea pentru îmbogățirea studiilor românești de lingvistică generală și aplicată, istoria limbii române, romanistică, retorică și analiza discursului. Și-a conturat, astfel, profilul Profesorului cu autoritate ştiinţifică, doritor de a păstra neîntrerupt spiritul ştiinţific edificat încă din vremea neogramaticilor.

În rezonanță cu publicații care au consolidat cercetarea lingvistică românească, precum Geneza limbii române şi etnogeneza românilor, Casa Editorială „Demiurg”, Iaşi, ed. I, 1997, ed. a II-a, 1999, ediţie definitivă, 2013, Conjunctivul românesc şi raporturile lui cu alte moduri, Casa Editorială „Demiurg”, Iaşi, 2000, Curente şi tendinţe în lingvistica secolului nostru, Casa Editorială „Demiurg”, Iaşi, ed. I, 1997, ed. a II-a, 1999, Profesorul Constantin Frâncu a elaborat sinteze caracterizate de originalitate, probitate științifică, luciditate intepretativă și respect față de munca intelectuală a înaintașilor. Se disting, în acest sens, contribuții ca Evoluţia reflecţiilor privind limbajul din Antichitate pînă la Saussure, Casa Editorială „Demiurg”, Iaşi, 2005, Curente, școli, direcții și tendințe în lingvistica modernă, Casa Editorială „Demiurg”, Iași, 2016, și Gramatica limbii române vechi, Casa Editorială „Demiurg”, Iaşi, 2009, lucrare pentru care i s-a decernat premiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Academiei Române, în anul 2011.

Toţi cei ce l-au cunoscut şi i-au fost aproape, colaboratori, colegi şi discipoli îşi exprimă recunoștința pentru roadele activităţii sale ştiinţifice şi didactice, urîndu-i drum lin în veșnicie.

Catedra de Filologie și Lingvistică