Limba şi literatura italiană

LIMBA ŞI LITERATURA ITALIANĂ

Vivacità, passione, creatività

De ce să alegi specializarea Limba şi literatura italiană?

Specializarea Limba și literatura ITALIANĂ îți oferă oportunitatea de a învăța, fie de la zero, fie de la un nivel deja intermediar-avansat, una dintre cele mai bogate, complexe și frumoase limbi din lume, oferindu-ți totodată un bagaj important de cunoștințe de literatură, istorie, operă lirică, artă și cultură italiană.

Datorită asemănării cu limba româna, cu o implicare adecvată din partea ta, în trei ani de studiu poți ajunge la un nivel avansat de italiană sau cel puțin autonom, chiar fără cunoștințe prealabile de limbă. Din acest motiv, specializarea noastră oferă și posibilitatea de a începe studiul limbii italiene de la alfabet.

Vei studia într-o atmosferă plăcută, cu profesori pasionați și implicați și vei avea acces la fondul de carte al bibliotecii Lectoratului de italiană (peste 2000 de volume în limba italiană).

Pe durata studiilor vei putea beneficia de:

– stagii de studiu sau practică în Italia, oferite de UAIC Iași prin programul de mobilitate Erasmus+ (există acorduri cu Universităţile din Padova, Torino, Pavia, Roma, Bari…);

– bursa privată „Loredana Battaglia” prin Asociația A.L.BA. (Italia) pentru un curs de vară de o lună la Università per Stranieri di Perugia;

și vei putea participa la:

– colocvii studențești;

– concursuri naționale de traducere și comentariu critic;

– evenimente culturale și activități extracurriculare.

Ce vei studia?

Specializarea Limba și literatura ITALIANĂ îți oferă o combinație echilibrată de cursuri teoretice și practice, în cadrul cărora vei explora și aprofunda limba, literatura și cultura italiană, în timp ce îți vei dezvolta competențe valoroase și abilitățile critice, analitice și interpretative, esențiale pentru o varietate de cariere.

În primul semestru, pe lângă pachetul comun de discipline fundamentale, îți vei pune bazele lingvistice sau ți le vei perfecționa pe cele deja existente în cadrul numeroaselor ore de practica limbii și a textului. Totodată vei fi introdus în cultura și civilizația italiană pentru a avea o vedere structurată de ansamblu asupra a ceea ce vei studia în semestrele următoare.

Din semestrul al doilea, vei studia în paralel disciplinele de specialitate de limba și literatură italiană, precum și cursuri opționale interdisciplinare (de literatură și artă, limbă și cultură, comunicare, cinematografie italiană, operă lirică etc.). Limba italiană se studiază progresiv: fonetică, morfologie, sintaxă, limbaje specializate, istoria limbii, iar literatura cronologic: de la începuturi până în prezent, insistându-se pe autori precum: Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Alessandro Manzoni, Giacomo Leopardi, Luigi Pirandello, Italo Calvino, Umberto Eco și mulți alții.

Vei avea parte de o studenție efervescentă și dinamică care îți va oferi o experiență educațională bogată și diversificată, pregătindu-te pentru un spectru larg de oportunități profesionale și personale (în sectorul privat româno-italian, în birourile de traducere şi interpretariat, ), în sectorul turistic, în edituri, în învăţământ, în cercetare, în instituţii şi organizaţii culturale și/sau diplomatice (institute de cultură ale României, în ambasade, consulate) etc. 

Persoana de contact

Lect. univ. dr. Corina-Gabriela BĂDELIŢĂ
Email: badelita@uaic.ro