Precizări înscriere Cursuri opţionale

În perioada 9-15 iulie studenţii care termină acum anul I, respectiv anul al II-lea, trebuie să îşi aleagă cursurile opţionale pentru anul universitar 2025-2026

Prezentăm mai jos cele mai importante aspecte regulamentare şi de procedură:

I. Extrase din Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor – ciclul studii universitare de licenţă

Art. 25. Înscrierea la cursuri.
(4) Disciplinele care se vor desfăşura conform planului de învăţământ într-un an universitar (semestrele I şi II), precum şi, dacă este posibil, titularii de siciplină, perioada de derulare a procesului de colectare a opţiunilor studenţilor şi criteriile de repartizare aacestora la cursuri sunt propuse de către Directorul de Departament şi aprobate de Conducerea Facultăţii până la sfârşitul anului universitar anterior.
(5) Facultăţile fac cunoscută, prin afişare, lista disciplinelor opţionale oferite în anul universitar următor, pentru fiecare an de studiu şi pentru fiecare program de studii universitare.
(6) Studentul este obligat să aleagă până la sfârşitul anului universitar, disciplinele opţionale pe care le va urma în anul universitar următor, prin metoda şi până la data stabilite de Facultate.
(7) Studentul care nu şi-a ales discipline opţionale în termenele anunţate, este repartizat conform criteriilor stabilite la nivelul departamentului.

II. Precizări specifice – Facultatea de Litere

  1. Perioada de alegere a opţionalelor pentru anul universitar 2025-2026: 9-15 iulie 2025;
  2. Metoda de alegere a opţionalelor pentru anul universitar 2025-2026: formulare google postate pe site-ul Facultăţii; după completarea formularului, studenţii vor primi un rezumat al răspunsurilor, pe care au obligaţia de a-l păstra în vederea completării fişei de înscriere.
  3. Lista disciplinelor opţionale oferite în anul universitar 2025-2026, conform Planurilor de învăţământ al fiecărui ciclu de studiu;
  4. Descrierea disciplinelor opţionale (document în curs de actualizare);
  5. În situaţia în care numărul de studenţi dintr-o formaţie de studiu (serie de curs) este mai mic de 50, există posibilitatea ca din pachetul/pachetele de opţionale oferit/oferite să fie organizat doar cursul pentru care au optat majoritatea studenţilor, în virtutea principiul eficienţei manageriale şi financiare asumat prin Carta UAIC.
  6. Pentru formaţiile de studiu (serii de curs) mari, în cazul în care există un decalaj care depăşeşte ponderea  60%-40% între numărul de studenţi înscrişi la cursurile dintr-un anumit pachet de opţionale, se poate echilibra ponderea prin distribuirea studenţilor care nu şi-au ales opţionalele în termenele anunţate sau prin redistribuirea unui număr de studenţi. Criteriul de repartizare va fi, în această situaţie, ordinea înscrierilor (ultimii înscrişi vor fi repartizaţi la opţionalul cu prea puţini înscrişi). Această posibilitate se întemeiază pe principiul asigurării calităţii, asumat prin Carta UAIC.
  7. Studenţii care nu şi-au ales opţionalele în termenele anunţate vor fi repartizaţi aleatoriu la cursurile din pachet, tinîndu-se cont de menţinerea unui echilibru cantitativ între formaţiile de studiu.