Retorica discursului jurnalistic, publicitar, electoral, științific și literar

RETORICA DISCURSULUI JURNALISTIC, PUBLICITAR, ELECTORAL, ȘTIINȚIFIC ȘI LITERAR

MASTERAT

Analiza critică a producției culturale; decodarea manipulării în mediul digital; practice discursive și construcție socială

De ce să alegi masteratul „Retorica discursului jurnalistic, publicitar, electoral, științific și literar”?

Masteratul are profil interdisciplinar și vizează dezvoltarea integrativă a competențelor de interpretare critică a producției culturale discursive, pentru identificarea și managementul tendințelor sociale.  Familiarizarea cu limbajul creativ specific diferitelor produse culturale  – media, publicitare, politice, literare și științifice – și capacitatea de-a decoda mecanismele de construcție identitară, strategiile persuasive și formele de distorsiune din structura acestora contribuie la dezvoltarea gîndirii critice și a discernămîntului mediatic, politic și cultural, ridicînd reziliența la manipulare în mediul online. Masteranzii sînt pregătiți pentru o plajă profesională variată din sfera comunicării strategice, în roluri care presupun anticiparea efectelor discursului public și dezvoltarea răspunsurilor oportune.

Ce vei studia?

Disciplinele studiate se axează pe producția și interpretarea discursului media digital (Analiza critică a discursului jurnalistic, Mass-media și propagandă în societatea digitală), a discursului persuasiv – publicitar și politic (Strategii argumentative si persuasive in discursul publicitar, Reprezentări și structuri mitice în discursul publicitar și electoral, Discursul politic), respectiv, literar (Direcții de receptare a discursului literar).

Precizări legate de admitere

Condiții de admitere:

Media de admitere: 60% media examenului de licenţă şi 40% nota la interviu.

Criterii de departajare:

  • Media ECTS a anilor de studii;
  • Media la bacalaureat.

Proba de admitere:

Proba de admitere va consta dintr-un interviu în care candidata/ candidatul:

  • se autoprezintă şi motivează alegerea acestui program masteral;
  • prezintă un subiect la alegere, care reflectă influența discursului public asupra dinamicii sociale; pentru elaborarea răspunsului, este recomandată parcurgerea materialelor bibliografice.

Bibliografie

Dumistrăcel, S. (2006).Limbajul publicistic din perspectiva stilurilor funcționale. Iași, Institutul European.

Oprea, B. (2022). Fake news şi dezinformare online: recunoaşte şi verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet (ediția a II-a).  Iași, Polirom.

Howord, Ph. (2023). Mașinăria de minciuni. Cum salvăm democrația de armatele de troli, roboții înșelători, operațiunile de știri false și agenții din politică. Editura 45.

Persoana de contact

Lect. univ. dr. Oana Olariu

Email: oana0lariu@yahoo.com