FILOLOGIE CLASICĂ
LIMBA ŞI LITERATURA LATINĂ – LIMBA ŞI LITERATURA GREACĂ VECHE
Per aspera ad astra!
De ce să alegi specializarea Filologie clasică (Limba şi literatura latină – Limba şi literatura greacă veche)?
Ți-ar plăcea să descoperi limbile, culturile și civilizațiile Antichității clasice? Vrei să afli cum anume au fost puse bazele lumii occidentale? Specializarea FILOLOGIE CLASICĂ (Limba şi literatura latină – Limba şi literatura greacă veche) îți oferă oportunitatea de a explora domenii de cunoaștere fascinante, fundamentale pentru înțelegerea lumii de astăzi.
În cadrul acestor specializări, vei putea dezvolta abilități esențiale pentru o gândire critică și analitică, indispensabile activităților de traducere, editoriale și arhivistice și necesare predării și cercetării limbilor clasice sau a altor domenii conexe. Traducerea și interpretarea operelor clasice necesită o gândire logică bine consolidată, precum și o atenție deosebită la detalii, abilități valoroase în orice carieră. Studierea limbilor clasice (greacă veche și latină) nu se limitează doar la însușirea de cunoștințe lingvistice și literare, ci implică și cercetarea influențelor Antichității greco-latine în literatură, teologie, istorie, drept, medicină, muzică, artă și filosofie modernă.
Absolvenții specializărilor noastre sunt pregătiți pentru a urma o carieră în diverse domenii. Datorită competențelor lingvistice și literare dobândite, aceștia sunt ideali pentru posturi de editori, redactori și corectori în departamentele culturale ale editurilor și revistelor. De asemenea, pot deveni documentariști de succes, istorici literari, consilieri pe probleme de cultură, manageri culturali, referenți de specialitate, scriitori sau consultanți științifici. Nu în ultimul rând, absolvenții de Filologie clasică pot deveni cercetători științifici sau traducători.
Pentru cei care aleg să parcurgă modulul pedagogic, programele de studii deschid drumul și către o carieră didactică. Absolvenții noștri sunt pregătiți după cele mai înalte standarde pentru a deveni profesori în învățământul preuniversitar și universitar, aducând, astfel, în fața noilor generații, valorile culturii clasice.
Masteratul în CLASICE nu se rezumă doar la studierea limbilor și literaturilor vechi. El încurajează o abordare interdisciplinară și comparativă, conectând cultura antică cu problemele și tendințele contemporane. Această integrare interculturală este esențială pentru înțelegerea profundă a identității culturale și a interacțiunilor globale într-o lume din ce în ce mai diversă și interdependentă.
Un alt beneficiu major al acestui program este pregătirea avansată în analiza textelor clasice și în interpretarea lor critică. Studenții dobândesc abilități de cercetare și de gândire analitică profundă, esențiale pentru cariere în domeniul academic, cultural, editorial și managerial. Capacitatea de a naviga cu încredere prin texte complexe și de a extrage semnificații profunde din ele oferă absolvenților o bază solidă pentru o varietate de cariere intelectuale și profesionale.
Ce vei studia?
Programul de licență în Filologie clasică oferă studenților cunoștințe despre limbile, literaturile și culturile antice, greacă veche și latină, studiate în diacronie și sincronie. Limbile, culturile și civilizațiile clasice sunt explorate prin studii provocatoare de limbă și literatură latină și greacă veche, de mitologie, de filosofie, de istorie antică și de critică textuală, la care se adaugă și unele materii de nișă: limbă greacă koiné, limbă greacă biblică și patristică, limbă neogreacă, limbă latină creștină. De exemplu, cursul opțional de limbă greacă koiné oferă o imagine de ansamblu asupra contextului formării limbii grecești koiné și a particularităților ei în raport cu greaca clasică. Seminariile sunt centrate pe aplicarea cunoștințelor dobândite la curs în traducerea unor fragmente de text specifice limbii koiné. Curricula dezvoltă competențe esențiale în analiză și interpretare, pregătind noii absolvenți pentru o varietate de cariere în educație, în cercetare și în conservarea patrimoniului cultural.
Studiul limbilor și literaturilor clasice, greacă veche și latină, deschide porțile către o lume plină de înțelepciune și de cunoaștere, esențială pentru înțelegerea profundă a teologiei, istoriei, literaturii universale, filosofiei și dreptului. De exemplu, pentru studenții de teologie, acest program de studii constituie un tezaur cultural inestimabil care le oferă acces la textele sacre în original. De asemenea, pentru iubitorii de filosofie, studiul limbilor clasice permite o explorare directă a lucrărilor marilor gânditori antici. Istoricii, la rândul lor, vor beneficia de un acces direct – prin intermediul textului grec sau latin – la sursele primare, esențiale pentru o cercetare riguroasă și autentică. Nu în ultimul rând, filologii vor avea parte de o înțelegere mult mai amplă a resorturilor care au consolidat cadrele abordărilor literare în spațiul cultural european.